Csótányirtás

Irtás

Csótányirtásra a WHO által regisztrált és ilyen célra javasolt ható-anyagok széles választéka áll rendelkezésre. A hatóanyagcsoportok és a hatóanyagok folyamatosan változnak, egyre újabb vegyületek jelennek meg, a régiek pedig (döntően a rezisztencia miatt) veszítenek jelentőségükből.

A készítmények felhasználása

A szakemberek csótányirtásra elsődlegesen permetezőszereket, hideg-ködképző szereket, illetve ritkán ULV-koncentrátumokat, kiegészítésként pedig különféle géleket, füstképző patront, vagy porozószereket alkalmaznak.

Permetezőszerek

Ezek a készítmények – amelyeket kijuttatásuk előtt vízzel kell felhígítani – a hatóanyagot oldatban, vagy oldhatatlan, lebegő állapotban, igen finoman elosztott részecskék formájában tartalmazzák.

Egyes (EC, EW) készítmények a különféle felületekbe (pl. meszelt falba, téglába) beszívódnak, ezért alkalmazásuk a kevésbé porózus felületek (pl. csempe) kezelésére javasolható. Más típusú (WP, FW) készítmé-nyek a felületeken (esetleg látható nyomot hagyva) rögzülnek, a kapillá-risokba nem hatolnak be, így hosszú hatástartósságot biztosítanak. Ismertek olyan formulációk is, amelyeknél a hatóanyag kis mennyiségei igen vékony (mikroszkópikus vastagságú) műanyag (polimer) réteggel vannak körülvéve. Ezek az ún. mikrokapszulázott (MC, CS) szerformák a kezelt felületre jutva a hatóanyagot fokozatosan adják le, így hosszú hatástartósságot biztosítanak.

Hidegködképző szerek

Önmagukban vagy vízzel felhígítva alkalmazhatók. A kijuttatott készítményből a diszperziós közeg, a víz a permetsugárból elpárolog, a ható-anyag pedig finom köd formájában a csótányok búvóhelyére behatol, illetve a felületekre ülepedik.

A permetezéssel kombinálva részben kiűzésre, részben önmagában az ölőhatás biztosítására alkalmazható.

A hidegködképzés kizárólag erre alkalmas eszközzel (hidegködképző berendezéssel, vagy megfelelő porlasztású szórófejjel ellátott és kellő nyomással rendelkező permetezőgéppel) hajtható végre. A kijuttatott szemcsék átmérőjének 95 %-a 20-50 mikrométer között kell legyen.

Csótányirtó csalétek/gél

Hatóanyagot és a csótány számára vonzó táplálékot tartalmaz.

A zárt alaktestben levő mérgezett csalétek egyszerűen kihelyezhető, ami elsősorban a lakosság számára megfelelő formuláció.

A több hétig hatásos csalétket tartalmazó műanyag dobozokat a csótányok búvóhelyeinek közelébe, illetve vonulási, közlekedési útjaira helyezzük ki.

Füstképző patronok

Füst (szilárd részecskék diszperziója a levegőben) előállítására alkalmas, amely égetéssel, vagy vegyi úton előállított hő hatására képződik.

Szakemberek által, kiegészítő módszerként alkalmazható.

Porozószerek

A hatóanyagot könnyű, finom szemcséjű vivőanyaggal (pl. talkummal, stb.) homogenizálva tartalmazzák. A kezelt felületeken jól megtapadnak és egyenletesen eloszlathatók.

A porozást olyan helyen célszerű végezni, ahol a felület benedvesítése hátrányos vagy veszélyes (pl. elektromos berendezéseknél), tehát ahol tartós méregmező permetezéssel nem alakítható ki. A felületeken látható por nem esztétikus, ezért gyakran azonnal eltakarítják, így hatása megszűnik.

ULV-koncentrátumok

Az ölőhatás kifejtésére alkalmas formulációk – amelyeket a csótányirtásban ritkán alkalmazunk – általában vízzel felhígítva, megfelelő ULV-berendezéssel juttathatók ki.

Lehetőleg 20 mikrométer alatti cseppátmérőt biztosító, speciális ULV-berendezéssel végezzük a kezelést.

Megelőzés

A csótányok elszaporodásának megelőzésére elsősorban a permetezés alkalmas, mivel a búvó-, tartózkodó- és közlekedő helyeiken létesített tartós méregmező a behurcolt példányokat elpusztítja.

A csótányirtó gél alkalmazása is hatékony.

Az attraktánssal kombinált csótánycsapdákkal a bejutó példányok megfoghatók.

A passzív terjedés, a behurcolás az objektumba bekerülő különféle csomagolóanyagok (pl. élelmiszerek, italkartonok, tojástálcák stb.) átvizsgálásával akadályozható meg.

Az aktív terjedés megakadályozására, a szomszédos területekről a be-vándorlás kiküszöbölésére a különböző rések, repedések (pl. csempe- vagy vakolathiány stb.) megszüntetése szükséges, amellyel a búvóhelyek száma csökkenthető. Különös figyelmet kell fordítani a víz-, csatorna- és az egyéb vezetékek faláttöréseinek tömítésére is. Ezekhez a munkákhoz gyakran kőművest kell hívni.

A csótányok elszaporodásához víz, búvóhely és táplálék szükséges.

A kisebb-nagyobb műszaki hiányosságok, így a lefolyó szifonok, a csöpögő csapok megjavítása, a takarító rongyok megszárítása, az alagsor és a pince száraz állapotban tartása a létfontosságú vízhez jutásukat nehezíti.

A tisztaság, különösen az élelmiszeriparban fontos higiénés követelmény, azonban ez a csótányok elleni védekezésben önmagában nem elegendő. A rendszeres, gondos takarítás, az élelmiszerek és a hulladékok zárt tárolása és eltávolítása a csótányok életkörülményeit zavarja, táplálékforrásukat csökkenti, így elősegíti a védekezési módszerek hatékonyságát.

A fenti intézkedések megtétele azonban egy megtelepedett populáció felszámolását nem biztosítja.

Forrás:
Módszertani levelek a csótányok elleni védekezésről